Je eigen kleding

In de eerste weken na je stomaoperatie kan het prettig zijn om losse kleding te dragen, omdat je buik nog niet goed aanvoelt. Na een paar weken kun je meestal je gewone kleding weer aan. Maar het kan ook zo zijn dat door de operatie je taillemaat veranderd is en je kleding te wijd of te krap is geworden. Nieuwe kleding kopen is dan een oplossing natuurlijk, maar ook het (laten) vermaken van je kleding is een hele goede optie.

De vraag welke kleding geschikt voor je is als je een stoma hebt, hangt vaak meer af van wat je denkt dan van wat er past. De stomazakjes van nu zijn van zulk zacht materiaal dat ze nauwelijks tekenen onder kleding. Ook qua kleur vallen de meeste zakjes nauwelijks op. De huidkleurige zakjes zie je zelfs amper onder witte of licht doorschijnende kleding. Daarnaast zijn er zakjes waarbij de opening hoger geplaatst is én er minder materiaal boven de opening gebruikt wordt. Deze zakjes vallen daardoor bijna helemaal onder je onderkleden en zijn dus discreter. Ook nauwsluitende kleding kun je prima dragen met een stoma. Neem de tijd om uit te proberen, vraag je partner en/of vrienden om een eerlijke blik en wees niet te streng voor jezelf.

Zie ook onze themapagina’s:

Praktische tips:

  • Een elastisch onderhemdje houdt je stomazakje mooi op zijn plaats. Onder een transparant bloesje of kleding van dunner en lichtgekleurd materiaal is dat vaak net wat mooier.
  • Houd rekening met het makkelijk open en/of uittrekken van je kleding voor het verwisselen van je zakje. Een catsuit of overal, of een shirt of jurk met de sluiting achterop is niet altijd even handig.
  • Nauwsluitende kleding is zoals gezegd geen probleem voor je stoma. Maar overdrijf het niet. Als je graag skinny jeans draagt, kies dan een model dat bij je lichaam past zodat je stomazakje niet in de verdrukking komt.
  • Een riem kan onhandig zijn als deze over je zakje loopt of er juist net onder of boven zit. Als je gewend bent om je broeken met een riem te dragen zijn bretels een goed alternatief.
  • Kies onderbroeken die onder of juist helemaal over je stoma vallen. Dan gaan die twee elkaar niet in de weg zitten.
  • Er is speciale kleding te koop, zoals badkleding, ondergoed en broeken en panty’s met een hoge taille. Google gewoon eens op ‘stoma’ en ‘kleding’.
  • Met name voor badkleding kan het de moeite waard zijn iets speciaals te kopen. Al kunnen veel stomadragers prima uit de voeten met standaard badkleding, vrouwen zijn zich vaak wat bewuster van hun buik met zakje. Een badpak met een printje doet dan al wonderen, en er zijn speciale bikini’s met een tussenstuk dat losjes voor je buik hangt te koop, bikini’s waarvan de top een bloezend hemdje is, en mooie badpakjurkjes. En natuurlijk hoef je helemaal niets te verbergen als je dat niet wilt. Voor mannen is elke wat hoger vallende zwembroek meestal al geschikt.
  • designyourstoma.nl is een initiatief van vrijwilligers die speciale banden en hoesjes voor je stoma aanbieden tegen kostprijs. De hoesjes en stomabanden zijn er voor mannen, vrouwen en kinderen, komen in alle kleuren en materialen en zijn bedoeld voor dagelijks gebruik, intieme momenten, sport of zwembad- en saunabezoek. Houd wel rekening met een levertijd van 5 weken.