Intimiteit

Ook al betekent je stomaoperatie misschien het einde van jarenlange ziekte en ongemak, of een genezing van een levensbedreigende ziekte, het blijft een grote verandering in je leven en van je lijf. Daar komen een hoop emoties bij los en het kan je zelfbeeld negatief beïnvloeden. Intiem zijn met een ander kan dan een hele troost zijn of juist een schrikbeeld. De meeste veranderingen in ons zelfbeeld vinden geleidelijk plaats zoals tijdens het ouder worden. Bij een stomaoperatie is de verandering plots, je geest moet een inhaalslag maken die tijd kost, en soms ook moeite. Het is volkomen normaal om verdriet en pijn te voelen bij het leren accepteren van je nieuwe ‘ik’. Ook je partner zal aan je veranderde lichaam moeten wennen. In de dagelijkse, en in de intieme omgang met elkaar. Knuffelen, masseren, vrijen, naakt zijn in elkaars aanwezigheid, het hoort allemaal bij een goede relatie. En het is belangrijk om ook dit deel van het leven weer in te vullen op de manier die bij jou en je partner past.

Een stoma hoeft seks of op een andere manier intiem zijn niet in de weg te staan. Hiervoor geldt dat iedereen uniek is en je uit moet gaan van jouw situatie, behoeften en wensen.

Op het fysieke vlak maakt het ook uit wat voor soort stoma je hebt. Bij een colostoma komen minder vaak lichamelijke problemen voor. Bij een ileostoma en urinestoma is de kans hierop groter omdat die operaties meestal uitgebreider zijn en lager in het lage bekken uitgevoerd worden. De zenuwen en bloedtoevoer van de geslachtsorganen liggen namelijk ook in het kleine bekken en kunnen beschadigd zijn tijdens de ingreep. Voor mannen kan dit problemen geven bij het krijgen van een erectie en zaadlozing. Voor vrouwen kan dat de vagina droger en gevoeliger maken. Ook pijn tijdens en minder zin in seks kunnen voorkomen. Dit is niet ongewoon en in de meeste gevallen tijdelijk, maar het kan wel een emotionele belasting zijn. Het is belangrijk dat je deze gevoelens met je partner bespreekt.

Zie ook onze themapagina’s:

Dit kan helpen

  • Deel open met elkaar hoe je je voelt, wat je denkt en waar je behoefte aan hebt.
  • Vervang het opvangzakje voor het vrijen, maar niet te kort ervoor. De huidplaat moet zich wel goed kunnen hechten.
  • Als je wilt, kun je je stomazakje bedekken met een beschermhoesje, bijvoorbeeld die van Design Your Stoma
  • Een opvangzakje van normale grootte kan kleiner worden gevouwen en dan vastgeplakt. Ook kunt je een minizakje of een stomacap gebruiken, vraag ernaar bij je stomaverpleegkundige.
  • Verwar de bezorgdheid van je partner niet met afwijzing.
  • Elke houding die jullie beiden prettig vinden, is geschikt om te vrijen.
  • Geslachtsgemeenschap via de stoma kan gevaarlijk zijn en wordt afgeraden, de stoma wordt zwaar beschadigd.
  • Je stomaverpleegkundige kan je doorverwijzen naar een seksuoloog, maatschappelijk werker of een hulpverlener op seksueel gebied.

Specifiek voor mannen
Als je door je stomaoperatie problemen hebt met het krijgen van een erectie dan zijn er verschillende dingen waar je naar kunt informeren: medicijnen zoals Viagra®, penisinjecties, penisimplantaten en mechanische hulpmiddelen voor het krijgen van een erectie, bijvoorbeeld een vacuümpomp.

Specifiek voor vrouwen
Vrouwen bij wie het rectum is verwijderd tijdens de operatie, kunnen een ander gevoel in hun vagina krijgen wanneer ze gemeenschap hebben. Het kan pijn doen en de vagina kan gevoelig of droog zijn. Je kunt dan een wateroplosbaar glijmiddel proberen (dus geen Vaseline) en/of andere houdingen tijdens de gemeenschap. Ook kan de stand van de vagina veranderd zijn door de operatie. Je stomaverpleegkundige kan je hierover adviseren.

Een aantal van de genoemde hulpmiddelen worden vergoed, vraag je stomaverpleegkundige of behandelend arts om persoonlijk advies.

Een nieuwe relatie
Wie op het moment geen partner heeft, vraagt zich misschien af hoe en wanneer je vertelt over je stoma in een nieuwe relatie. Vertrouw op je eigen inzicht en wacht er niet te lang mee. In ieder geval is het aan te raden om het te vertellen voor je vergaand intiem wordt met elkaar, zodat je er ontspannen van kunt genieten.