Stomamaterialen2019-04-04T17:13:26+02:00

Goed passend verzorgingsmateriaal maakt het verschil

Elke stoma is uniek. Het is belangrijk dat het verzorgingsmateriaal voor je stoma echt afgestemd is op jouw stoma, jouw leven en jouw wensen. Het maakt uit of je een colostoma, ileostoma of urostoma hebt, of je stoma wat dieper ligt of niet, hoe gevoelig je huid is, wat de consistentie en regelmaat van je ontlasting is, en wat jij prettig vindt. De zoektocht naar jouw ideale verzorgingsmateriaal maak je altijd samen met je stomaverpleegkundige. Hij of zij geeft onafhankelijk advies, weet precies waar op gelet moet worden, wat de mogelijkheden zijn, welke hulpmiddelen kunnen helpen en waar je de materialen kunt bestellen.

Dit bespreek je zoal met je stomaverpleegkundige:

 • Wat is je beroep of je hobby, zit je bijvoorbeeld veel?
 • Ben je sportief, beweeg je veel?
 • Heb je een gevoelige huid?
 • Heb je plooien of onregelmatigheden op de huid rond je stoma?
 • Wil je langer met een huidplaat doen of juist vaker verwisselen?
 • Transpireer je veel waardoor de huidplaat eerder verweekt?
 • Wil je een los zakje dat je vervangt, of een vast zakje dat je met de huidplaat mee vervangt of een vast zakje dat je tussendoor kunt legen?

Blijf alert
Met de jaren veranderen je leven en je lichaam. Daardoor kan het zijn dat het materiaal waar je altijd helemaal tevreden mee was, nu niet meer voldoet. Dan moet je opnieuw op zoek. Weer samen met je stomaverpleegkundige. Die zoektocht kan heel snel gaan, of langer duren omdat je verschillende materialen moet uitproberen. Ook al is dat vervelend, we raden je aan de tijd ervoor te nemen tot je helemaal tevreden bent. Er is veel en steeds meer mogelijk. En het juiste materiaal kan enorm bijdragen aan je zelfvertrouwen en daarmee aan een kwalitatief beter leven.

Dansac, voor persoonlijke stomazorg
Er zijn verschillende producenten van stomamaterialen. Je maakt samen met je stomaverpleegkundige de keuze voor wat goed bij jou past. We vertellen je graag iets meer over de producten van Dansac, omdat deze website een initiatief van deze producent is. Dansac heeft een breed assortiment zakjes en huidplaten om zoveel mogelijk stomadragers het perfecte systeem te kunnen bieden. Download hier een pdf met een overzicht van de mogelijkheden.

Dansac Productoverzicht

De systemen voor opvang
Je hebt voor de opvang van de ontlasting of urine uit je stoma een stomazakje nodig. Dit zakje wordt met een huidplaat op de huid rondom je stoma vastgemaakt. De huidplaat is van zacht materiaal gemaakt en is zelfklevend. Deze huidplaat beschermt meteen de huid rondom je stoma tegen het contact met je ontlasting of urine. Dat kan namelijk huidproblemen veroorzaken. Er zijn vlakke huidplaten voor als je stoma mooi boven je huid uitsteekt, en convex huidplaten voor dieperliggende stoma’s (lees verder bij huidplaten).

 • Bij een 1-delig systeem zit het zakje vast aan de huidplaat. Als je je materiaal vervangt, vervang je dus alles
 • Bij een 2-delig systeem zijn de huidplaat en zakjes los van elkaar. Je vervangt de zakjes vaker dan de huidplaat
 • Bij een open systeem, heeft het zakje een opening waardoor je het tussendoor kunt legen
 • Bij een gesloten systeem kan dit niet

Huidplaten

 • De huidplaten van Dansac staan bekend om hun huidvriendelijkheid. Er worden alleen zeer hoogwaardige materialen gebruikt om de huidplaten te maken.
 • Er zijn verschillende huidplaten zoals vlak en convex, maar ook verschillend in samenstelling. Zo zijn er huidplaten die geschikter zijn voor dunne, agressieve ontlasting en huidplaten die juist geschikt zijn voor een gevoelige huid.
 • Er zijn huidplaten in verschillende vormen en maten. Van de meeste huidplaten zijn de openingen verder op maat te knippen zodat-ie perfect past.
 • Convex huidplaten hebben een bolling hebben waardoor de huid rond een dieperliggende stoma wat wordt teruggeduwd en de stoma iets omhoogkomt. Daardoor wordt het risico op lekkage beperkt. Hoe preciezer de opening in de huidplaat rond de stoma valt, hoe beter. Daarom heeft Dansac convex huidplaten in veel verschillende maten.

Zakjes

 • Alle zakjes van Dansac zijn zeer zacht, ritselarm en huidkleurig. Dat maakt ze zowel comfortabel als discreet om te dragen.
 • Ook hebben alle zakjes een speciaal filter dat wel lucht maar geen geurtjes doorlaat.
 • De zakjes van de 1-delige systemen hebben een kijkvenster dat het aanbrengen van de huidplaat makkelijker maakt, je ziet of-ie goed zit.
 • Er zijn zakjes in verschillende maten, van mini via midi tot maxi.

Accessoires

 • Crèmes, gordels, meetmallen, pastaringen, opvulmiddelen… Soms heb je wat extra’s nodig als stomadrager. Dansac heeft ook hier een uitgebreid assortiment voor.

Kijk voor alle producten op www.dansac.nl

Een stoma kan tot sociale isolatie leiden. Maar dat hoeft niet.

Een stoma verandert je leven. Voor de één een beetje, voor de ander totaal. Voor veel stomadragers wordt het minder vanzelfsprekend om erop uit te gaan. En sommigen komen de deur alleen nog uit als het echt moet. Ze mijden direct contact met anderen, zeker met mensen die ze niet kennen. We noemen dit sociale isolatie, en uit onderzoek* blijkt dat dit vaak samenhangt met de zorg over de zichtbaarheid van het stomazakje.

Van de ruim 4000 stomadragers

 • vermijdt 33% sociale en vrijetijdsactiviteiten
 • noemt 19,7% zichzelf sociaal geïsoleerd
 • is 56% regelmatig tot vaak bezorgd dat het stomazakje zichtbaar is onder de kleding
 • maakt 19% zich hier altijd zorgen over
 • vindt 88% het belangrijk tot zeer belangrijk dat het stomazakje goed verborgen kan worden onder de kleding

Dat je stomazakje zichtbaar is onder je kleding is misschien niet 100% te voorkomen, maar het juiste zakje kan wel heel veel verschil maken. Er is stomamateriaal waarbij discretie en draagcomfort hoog in het vaandel staan, naast natuurlijk betrouwbaarheid en zekerheid. Dansac NovaLife bijvoorbeeld. Bij de ontwikkeling van deze productlijn is gestreefd naar een discreet stomazakje dat zoveel mogelijk ontzorgt en positief bijdraagt aan hernieuwd (zelf)vertrouwen. Het resultaat is een huidkleurig zakje met ronde vormen met een goed hechtende en flexibele huidplaat die de vormen van het lichaam volgt. De opening van het zakje zit extra hoog waardoor het zakje laag op je buik hangt en de bovenkant van het zakje minder afhangt.

76% van de gebruikers vindt dat Dansac NovaLife minder zichtbaar is onder kleding dan het materiaal dat ze hiervoor gebruikten**.

Om producten te maken waar stomadragers echt wat aan hebben, doet Dansac regelmatig onderzoek naar wat mensen met een stoma bezighoudt, beweegt en belemmert. De uitkomsten van zo’n onderzoek worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

* Ostomy Comprehensive Health and Life Assessment (Hollister Inc.), n=4097
** Pouch Discretion and Concealment, Patricia Black et al., Hillingdon Hospital, Uxbridge, UK; WOCN/WCET Congress, Phoenix, Arizona, USA, June 2010

 Nieuwsberichten over stomamaterialen