Project omschrijving

Ben, colostoma sinds 2014

Ben Gelaudemans is het levende bewijs van de werking van het bevolkingsonderzoek darmkanker. De nu 78-jarige Ben woont nu vlakbij Venlo maar zijn Rotterdamse mentaliteit is hij bepaald niet kwijt. Ben: “Ik ben er nog dankzij dat bevolkingsonderzoek. Ik had wel wat last, maar uit mezelf was ik nooit naar de huisarts gegaan. Toen ik in 2014 de oproep voor het onderzoek kreeg, haalde mijn vrouw me over om te gaan. En toen vonden ze dus 2 poliepen, waarvan er één een klein ettertje bleek.”

Het gevolg was dat er operatief een stuk endeldarm verwijderd werd en dat er een colostoma werd geplaatst. “Dat was van tevoren niet helemaal duidelijk, dat het daarop zou uitlopen. En ik had steeds geroepen ‘liever dood dan een stoma’. Dus toen de arts me vertelde dat hij goed en minder goed nieuws had, oftewel de kanker is weg maar je hebt nu wel een stoma, wist ik even niet waar ik het moest zoeken. Ook omdat het hele idee dat ik darmkanker kon hebben niet echt geland was bij me. Pas toen me verteld werd dat ik geen chemokuur hoefde omdat ik kankervrij was, besefte ik dat het dus inderdaad een stoma of de dood was geweest.”

Ik ben er uitgepikt tijdens het landelijk onderzoek

Verrast door mezelf en mijn omgeving
“Ik had nooit gedacht dat het me zo makkelijk af zou gaan om erover te praten, ermee om te gaan, de stoma te verzorgen. En ook hoe iedereen om mij heen reageert, het is geen enkel probleem. Nou ja, er zijn natuurlijk best dingen waar je tegenaan loopt, maar die zijn te overzien of op te lossen. Zo plat mogelijk materiaal vind ik wel belangrijk. Zodat je er zo min mogelijk van ziet. Ik voel toch een bepaalde schaamte, niet bij vrienden en kennissen, maar wel tegenover vreemden. Ik heb ook niet zo’n behoefte om te gaan zwemmen bijvoorbeeld, dan voel ik me bekeken. Terwijl ik als we met een groepje gaan fietsen en mijn zakje vol is, ‘m tussendoor gewoon leeg. Dat is niet het meest frisse om te doen, maar daar heb ik op dat moment dan weer geen probleem mee.”

Alles went
“In het begin wist ik er niet goed raad mee, dat schoonmaken en verzorgen, dat is allemaal niks voor mij. Mijn vrouw die verpleegkundige is geweest nam het al snel van de stomaverpleegkundige over en dat is bij mij dan toch weer een psychisch gevalletje. Dat je je moet laten verzorgen, afhankelijk van een ander bent. Dus zei ik ‘meid laat maar zitten, ik doe het zelf wel’. En nu, na 2 jaar, kan ik het bijna in het donker. Ik vind het prettiger om hiervoor niet afhankelijk van mijn vrouw te zijn, en ook voor haar is het een zorg minder.

Als ik niet aan het landelijk onderzoek had meegedaan, was ik er een stuk erger aan toe geweest. En gelukkig is mijn stoma vrij makkelijk. Ik heb nog nooit een lekkage gehad, daar hoor ik wel andere verhalen over. Ik heb me weleens enorm druk staan maken omdat ik ondanks dat ik een medisch paspoort heb waarin staat dat ik 15 kilo extra bagage mee mag nemen, ze aan de grens toch vonden dat ik bij moest betalen. Gelukkig nam mijn vrouw het toen over, ik ben nogal een driftig mannetje, zeker op dat soort momenten. En een tijdje terug was ik in Rotterdam in het Douwe Egberts Café, even een kop koffie en even op het toilet verschonen, staat er geen afvalemmer. Dan spreek ik dus wel de manager aan. Mijn schoonzoon was een paar weken later toch in de buurt en is gaan kijken. Mooi dat er nu wel een afvalemmer staat. Heel mooi.”

Ben heeft sinds 2014 een colostoma en gebruikt een 1-delig systeem wat hij 2 x per dag vervangt.

Meer testimonials lezen?

Colostoma

Een colostoma (ook wel dikke darmstoma) is een kunstmatige uitgang van de dikke darm. Het zieke deel van de dikke darm wordt verwijderd en een stuk van het gezonde deel wordt door de buikwand naar buiten gebracht, vastgehecht aan de huid en vormt een nieuwe uitgang voor de ontlasting. Omdat de ontlastingsstroom dus verlegd wordt, kan de ontlasting er anders uitzien dan gewoonlijk. Hoe precies verschilt per geval en is afhankelijk van de locatie van de stoma. Een colostoma kan van bijna elk deel van de dikke darm worden gecreëerd, maar de meest gebruikelijke plaatsen zijn het S-vormige deel en het dwarse deel van de karteldarm. De exacte plaats is afhankelijk van de medische reden voor de ingreep.