Project omschrijving

Michelangela, colostoma sinds 2018

Michelangela is 37 jaar en werkt in een echte mannenwereld: de bouw. Ze bouwt zelf niet, maar is projectadviseur bij Heijmans Infra. Als projectadviseur brengt ze de eisen en risico’s in kaart bij de bouw van onder andere bruggen, tunnels en wegen. Dat lijkt een kantoorbaan, maar ze werkt vaak vanuit een bouwkeet. Helm op, laarzen aan. Dit werk doet ze al ruim acht jaar.

Carrière
Haar carriëre begint midden in de crisis – in 2010. Ze verlaat de Nederlandse Antillen nadat ze de opleidingen civiele techniek en bouwkunde succesvol heeft afgerond. Het leven lacht Michelangela tegemoet. Ze groeit op haar werk, bouwt mee aan prachtige projecten en treedt toe tot de medezeggenschapsraad. Ook privé lijkt alles goed te gaan. Ze woont gelukkig samen en er is een kinderwens. Alleen die wens komt maar niet uit.

Ingrijpende operatie
In het ziekenhuis blijkt al snel waarom: Michelangela heeft endometriose. Een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Ze blijkt een ernstige vorm te hebben en ervaart heel veel pijn. Een ingrijpende operatie lijkt de enige oplossing te zijn. Niet alleen moet één van haar urineleiders worden verplaatst, ook één van haar eileiders en mogelijk een stuk darm moeten worden verwijderd. Vooraf wordt verteld dat er 1 tot 2 procent kans is dat ze een ileostoma krijgt. En ondanks dat de kans heel klein is, wordt ze hier goed op voorbereid.

De operatie duurt lang. Heel lang. Michelangela wordt na zeven uur onder narcose weer wakker. Ze voelt aan de rechterkant van haar buik. Geen stoma. Aan de andere kant voelt ze wel iets. Ze heeft geen ileostoma, maar een colostoma. Tijdens de operatie waren er dusdanig veel wonden dat er is besloten om tijdelijk een colostoma te plaatsen.

Het herstel van Michelangela
Na negen dagen mag Michelangela weer naar huis. Daar begint het herstel. Samen met haar man leert ze haar stoma te verschonen en verzorgen. Het herstel is zwaar. Ze heeft veel last van lekkages en jeuk. Nadat ze meerdere stomaproducten heeft geprobeerd, vindt ze uiteindelijk het materiaal dat bij haar past. Het leven met een stoma gaat goed.

Na acht weken is de grote dag aangebroken: de eerste werkdag met een stoma. Een dag waar ze naar uitkijkt. Eindelijk kan ze weer ‘meedoen’. Ze houdt er niet van om als zieke te worden gezien. Het liefst zou ze meteen weer fulltime in een bouwkeet zitten, maar dat gaat niet. Niet fulltime én niet in een bouwkeet. Ze blijft hetzelfde werk doen, maar dan vanuit kantoor. Samen met de bedrijfsarts maakt ze een plan. Ze begint met twee dagen, twee uur. Niet veel later wordt dit drie dagen, drie uur. Meer uren werken wil ze wel, maar haar lichaam geeft snel aan dat dat niet kan. Soms werkt ze iets langer door, maar heeft daar de volgende dag meestal spijt van. Ze houdt zich dus strikt aan haar uren. Dat moet van haar lichaam en van haar bedrijfsarts. Nu bijna een half jaar later zit ze op vier dagen, acht uur.

‘Werken op een bouwlocatie zou met wat aanpassingen mogelijk moeten zijn’

Werken in een bouwkeet zit er nog niet in. Al is het alleen al door de afstand. Voorheen zat ze soms wel drie uur in de auto. Als ze nu langer dan een uur in de auto zit, voelt ze zich al snel flauw worden. Ze werkt nu dan ook op flexplekken in één van de kantoren van Heijmans. Lekker in de buurt. Daar zijn ook alle faciliteiten: een wasbak en/of een invalidetoilet is voldoende. Wel is ze benieuwd hoe het gaat als ze weer naar een bouwlocatie moet. Het verschonen in een bouwkeet lijkt nu niet mogelijk, maar met een paar aanpassingen zou dat mogelijk moeten zijn.

Collega’s op het werk
Haar directe collega’s weten dat Michelangela een stoma heeft. Ze vindt dat je het beter maar tegen iedereen kunt vertellen. Als ze dan een hoorbaar ‘windje’ laat, hoeft ze zich niet ongemakkelijk te voelen. Het kweekt ook begrip – mensen houden er rekening mee. Ook vragen ze af en toe hoe het gaat. Juist door het te vertellen gaan collega’s normaal met haar om. Dat is dan ook het advies aan nieuwe stomadragers: accepteer je stoma en verberg het niet. Dat geeft jezelf veel meer lucht. Anderen vinden het niet erg dat jij een stoma hebt.

Je stoma accepteren gaat makkelijker als je goed weet te relativeren. Een stoma is geen ziekte. Een stoma helpt juist tegen erger kwaad. Michelangela bekijkt het leven positief. In principe kan haar stoma worden verwijderd, maar voorlopig houdt ze hem nog. Ze zit midden in een IVF-traject en hoopt snel zwanger te worden. Dat kan gelukkig prima met een stoma. Pas over een paar jaar wil ze haar stoma laten verwijderen. Ook als het om werk gaat, zit ze nog vol ambitie. Een stoma houdt het leven niet tegen, maar zorgt er juist voor dat ze weer écht leven kan.

Lees meer over over werken met een stoma

Michelangela bekijkt het leven positief. In principe kan haar stoma worden verwijderd, maar voorlopig houdt ze hem nog. Ze zit midden in een IVF-traject en hoopt snel zwanger te worden. Dat kan gelukkig prima met een stoma. Pas over een paar jaar wil ze haar stoma laten verwijderen. Ook als het om werk gaat, zit ze nog vol ambitie. Een stoma houdt het leven niet tegen, maar zorgt er juist voor dat ze weer écht leven kan.

Meer testimonials lezen?

Colostoma

Een colostoma (ook wel dikke darmstoma) is een kunstmatige uitgang van de dikke darm. Het zieke deel van de dikke darm wordt verwijderd en een stuk van het gezonde deel wordt door de buikwand naar buiten gebracht, vastgehecht aan de huid en vormt een nieuwe uitgang voor de ontlasting. Omdat de ontlastingsstroom dus verlegd wordt, kan de ontlasting er anders uitzien dan gewoonlijk. Hoe precies verschilt per geval en is afhankelijk van de locatie van de stoma. Een colostoma kan van bijna elk deel van de dikke darm worden gecreëerd, maar de meest gebruikelijke plaatsen zijn het S-vormige deel en het dwarse deel van de karteldarm. De exacte plaats is afhankelijk van de medische reden voor de ingreep.