Goed voorbereid op reis2017-07-31T09:48:18+02:00

Goed voorbereid op reis

Met een stoma kun je prima reizen, ook in het buitenland. Net als bij elke reis is een goede voorbereiding het beste, zeker omdat je als stomadrager met wat extra dingen rekening moet houden. Begin dus op tijd met het regelen van bijvoorbeeld je reisverzekering en stomapaspoort.

Reisverzekering

Een reisverzekering is absoluut noodzakelijk. Veel verzekeraars bieden deze aan, vergeet niet je stoma en ziektegeschiedenis te vermelden.

Binnen de Europese Unie zijn er wederzijdse overeenkomsten voor gratis noodhulp bij ziekte. Zo heeft elke verzekerde Nederlander recht op de zogenaamde European Health Insurance Card (EHIC). Met die kaart ben je in alle landen van de Europese Unie – en in Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein – verzekerd van gezondheidszorg volgens de regels van het betreffende land. Sommige zorgverzekeraars verstrekken de kaart standaard, anders kun je ’m gratis aanvragen bij je eigen zorgverzekeraar.

Het is slim om kopieën mee te nemen van de polissen van je zorg- en reisverzekering. En overweeg om ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Bij de scanpoortjes op het vliegveld wijs ik altijd meteen op mijn buik en zeg stoma, dan laat ik ze achter een gordijn of zoiets mijn zakje zien. Dat werkt het snelst.

een tip van Majorie

photo credit: Xiaozhuli Punta del Diablo to Chui via photopin (license)

Speciale paspoorten

Er zijn verschillende paspoorten te krijgen waarin alle informatie staat die nuttig of zelfs noodzakelijk kan zijn. Zo is er een stomapaspoort, een Europees Medisch Paspoort en een medicijnpaspoort. Een stomapaspoort kun je aanvragen bij je stomaverpleegkundige of medisch speciaalzaak. Het medicijnpaspoort is bij de apotheek verkrijgbaar. Het Europees Medisch Paspoort is een handige kaart met daarop een digitaal bestand in 6 talen, het is gekoppeld aan je persoonlijk medisch dossier. De pas is voor ongeveer €25,- onder andere verkrijgbaar bij de huisarts, apotheek en online via europeesmedischpaspoort.nl

Welk paspoort je ook kiest, waar het om gaat is dat de volgende zaken erin vermeldt staan:

 • type stoma
 • type stomamateriaal, merk, maat en bestelnummers
 • stomaverzorgingsproducten, merk en bestelnummers
 • contactgegevens van de leverancier van je stomamaterialen
 • contactgegevens van je ziekenhuis en stomaverpleegkundige
 • medicijngegevens en het gebruik
 • contactgegevens van je apotheek
 • gegevens van je zorg- en reisverzekeringspolis, inclusief de telefoonnummers van de verzekeraar

Ik merk dat door de zon en warmte ik vaker mijn materiaal moet verwisselen dan thuis.
Neem dus meer mee dan je normaal gebruikt, wel tot 2 keer zoveel!

een tip van Rick

Ook handig

 • Bij de huisarts en apotheek kun je een medicijnverklaring over je medicijngebruik opvragen in verschillende talen.
 • Als je rolstoel mee op reis gaat, informeer dan bij de verstrekker of de stoel in het buitenland verzekerd is, en zo niet hoe je dit kunt regelen. Bij reisverzekeringen wordt een rolstoel vaak niet gedekt en moet je soms een extra fietsverzekering afsluiten.
 • In het medicijnpaspoort staan de namen van de werkzame stoffen van je medicijnen en/of de Latijnse namen. Deze zijn in alle landen hetzelfde, terwijl de merknamen van medicijnen vaak per land verschillen.
 • Voor de meest recente informatie en het verkrijgen van de noodzakelijke documentatie kun je terecht bij je stomaverpleegkundige of de Stomavereniging.

En dan nog

 • Houd alle documenten bij elkaar en maak eventueel een tweede set voor in een andere tas of koffer.
 • Maak een digitale versie voor in je smartphone of tablet, of zorg dat het digitale document in een mailbox staat waar je makkelijk bij kunt.
 • Geef een kopie van alle informatie aan een goed te bereiken vriend of familielid die in Nederland blijft of mail hem of haar je digitale versie.

 Lees hier meer reis-gerelateerde nieuwsberichten

Ga naar de bovenkant