“Wij gaan best lang op vakantie, nog op de fiets ook en dan moet ik een hoop materiaal meenemen. Mijn leverancier verpakt mijn materialen vacuüm voor me, dat scheelt enorm veel ruimte.”

Niek

“Ik heb bij een winkel voor kampeerspullen een toilettas met een haakje eraan gekocht, die hang ik op het toilet of in de douche aan de deurkruk, wel zo makkelijk.”

Irma

“Ondanks een medisch paspoort en een verklaring van de huisarts, wilde ze mij in Düsseldorf toch laten betalen voor de extra bagage. Ik weigerde me af te laten schepen en na een beetje boos doen, pleegde men een telefoontje en kon ik alsnog verder. Vaak weten ze het gewoon niet en moet je even volhouden.”

Ben

“Voor mijn colostoma gebruik ik thuis dichte zakjes maar op vakantie wil ik nog weleens diarree krijgen. Daarom neem ik ook altijd open zakjes mee die je tussendoor kunt legen.”

Josine

“Ik merk dat door de zon en warmte ik vaker mijn materiaal moet verwisselen dan thuis. Neem dus meer mee dan je normaal gebruikt, wel tot 2 keer zoveel!”

Rick

“Bij de scanpoortjes op het vliegveld wijs ik altijd meteen op mijn buik en zeg stoma, dan laat ik ze achter een gordijn of zoiets mijn zakje zien. Dat werkt het snelst.”

Majorie

“Zorg voor makkelijke kleding en laat gewoon je zakje zien bij de douane. Niets zeggen, dan gaat het sneller.”

Peter

“Informeer vooraf naar eventuele verpleegkundige hulp en de dichtstbijzijnde specialist voor jouw stoma in de regio waar je heen gaat. Overleg met je arts over voor jou specifieke noodgevallen, je kan dan bijvoorbeeld preventief de juiste medicatie meekrijgen.”

Rineke

“Vraag je arts om een verklaring in het Engels, zit je meestal wel goed mee.”

G

Iedereen bedankt voor jullie mails!

Kijk voor meer tips op levenmeteenstoma.nl/reizen